CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

donderdag 10 september 2009

De snijmat van de Cricut.Hallo allemaal,

Vandaag wil ik het graag hebben over de snijmatten. Hier krijg ik ook vele vragen over en daarom maar alles eens samengevat.

Welke formaten zijn er?

Er zijn 3 formaten, namelijk 15x30cm, 30x30cm en 30x60cm. De snijmat 15x30cm is alleen tegebruiken in de standaard Cricut en de Cricut Create. De andere twee kunnen in de Cricut Expression.

Hoe te handelen bij een nieuwe snijmat?

Als je een snijmat uit z'n verpakking haald is het erg verstandig om hem eerst te merken! Ik merk hem door een sticker in de rechterbovenhoek te plakken op zowel de beschermlaag als op de snijmat. Op deze manier weet je altijd welke zijde op welke zijde moet! Het is namelijk ERG belangrijk dat de zijde die op de snijmat geplakt is ook op de mat blijft. Doe je namelijk de buitenzijde op de snijmat, dan is de kans groot dat als je de beschermlaag er een volgende keer afhaald je ook de lijmlaag meeneemt. En dit zou zonde zijn. De goede zijde die op de snijmat ligt heeft namelijk een statische werking en trekt dus stof etc aan. Leg dus deze zijde nooit naar boven op de tafel als je de beschermlaag even weglegt om je snijmat te gaan gebruiken. Alles wat hier op komt ligt straks op je snijmat.

Hoe voer je een snijmat in, zodat hij niet scheef in de Cricut komt?

Houd de snijmat in het midden met één hand vast en doe hem in de Cricut tegen de linkerzijde aan. Verplaats hem dan iets naar rechts en druk op "Load Paper".

Hoe behandel je de snijmat, zodat hij zijn kleefkracht lang behoud?

Hoe jij met je snijmat omgaat is super belangrijk. Ik heb 13 maanden met mijn langste snijmat gedaan. Ik moet er wel bij vertellen dat dat één van de eerste snijmatten waren. Deze lijmlaag was supersterk. Op het eerste oog niet echt handig, want je eerste snijwerken kwamen kapot van je snijmat af. Ik werk altijd met 4 snijmatten tegelijk. Namelijk een nieuwe voor mijn stempel en embossing, één voor cardstock, één voor scrappapier en de laatste die het minste hecht voor vellum of zeer dun papier. Dus als de snijmat van de stempel minder goed hecht voor dit, dan schuift hij door om cardstock te snijden en zo ga je door. Is hij uiteindelijk bij de vellum en het dunne papier beland, dan plak ik hem ook nog weleens vast met servetten tape of mallentape. Tot dat hij echt op is. De belangrijkste punten voor het behoud van je snijmat is toch wel hoe je omgaat met de beschermlaag en natuurlijk met de plaklaag.

* Merk je beschermlaag met een sticker of iets anders.

* Doe je beschermlaag met de goede zijde naar beneden of hang hem aan een spijker aan de muur.
* Kom nooit met je vingers op de lijmlaag van de snijmat

* Gebruik altijd het Cricut spatel om het papier of ander materiaal van de snijmat af te halen.


* Haal, na het snijden, goed alle restjes van de snijmat af.

* Laat je snijmat nooit zonder bescherlaag of papier op tafel liggen.

* Maak hem van tijd tot goed schoon met de spatel of met de "krabber" uit de etui van de Cricut. In de etui is het die bovenaan rechts zit.
* Als je plaklaag minder wordt plak je papier dan vast met servetten- of mallentape. Maar nooit tape doen aan de linker- en rechterzijde van de snijmat waar de wieltjes over glijden. Omdat hij dan stroef wordt kan hij scheef trekken of fouten maken met het snijden!
* Als je Cricut snijdt heb ik altijd mij spatel in de hand om eventueel het papier vlak bij het mesje iets aan te drukken, gebruik hier niet je vingers voor!
Dit waren toch de belangrijkste punten. Hebben jullie vragen hierover? Dan hoor ik het graag?
Groetjes van Annette

4 opmerkingen:

Anneke zei

Hoi Annette, vind je blog over de cricut heel leuk.
Zo leren we telkens bij, want meestal als je zo iets koopt leggen ze het wel een beetje uit. Maar dan kom je thuis en weet je het niet meer :D Zo dat was bij mij toch, daarom dat ik hem ook niet veel meer gebruikte.
Maar nu is hij helemaal terug in gebruik ;) En snap alles meer en meer.
Ook had ik het probleem van de snijmatten in het begin, ze hadden me nooit verteld dat het belangrijk was om de juiste folie kant erop te leggen. Nu doe ik het ook met een plakkertje. Want heb ooit eens mijn hele laag plak van mijn mat aan de folie gehad :S
Maar ik vroeg me ook af hoe jij die kleine frulletjes vastlijmt?
Groetjes Anneke

Annette zei

Hoi Anneke,

Fijn om te horen dat jij het ook leuk, maar vooral nuttig vind.
Tijdens mijn Cricut demo's krijg ik heel veel van deze algemene vragen, maar ook tijdens die winkeliers workshop bij Kars. Dus waarom dan niet algemeen bekend maken, hebben jullie ook baat bij, toch?
Wat bedoel je met die kleine frulletjes? Om te kunnen snijden op de mat of om ze daarna ergens op te plakken? Als je dat laaste bedoeld gebruik ik daarvoor mijn Xyron 150. Dit is een rood kruis waar een lijm cartridge in zet en dus van alles wat je er in stopt een sticker maakt. Ik zal het anders hier eens bespreken?

Groeten van Annette

Anneke zei

Hoi Annette,
ja ik bedoelde op te plakken :D
Sorry dat ik zo onduidelijk was,
ja ik bedoel zo van die uitgesneden figuren die je op een kan plakken zoals een in de disney cartridge, lagen op een plakken ;)
Vind het heel leuk deze blog, want zo leer je telkens meer en ga je ook je cricut beter kunnen gebruiken zonder te prutsen ;)
Groetjes Anneke

Gerdi Meijerink zei

Hoi Anneke.

Ik ben toe aan nieuwe snijmatten voor m'n cricut apparaat. Waar koop jij die ?
Alvast dank voor je reactie.
gr. Gerdi Meijerink

Related Posts with Thumbnails